Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus • Druten

Lettergrootte
zondag, juli 14, 2024

Een rijke historie

Orpheus werd in 1849 door de Duitse musicus Herman Bergerhoff in eerste instantie opgericht als mannenkoor.
Bij de oprichting hadden zich al meteen 40 leden aangemeld.
Na de eerste wereldoorlog werd de legendarische, in Moerkappelle geboren dirigent Piet Versloot aangetrokken.
Hij was zeer begaan met het wel en wee van Orpheus en bleef 40 jaar (tot aan zijn dood) dirigent, inspirator en grote promotor van onze vereniging.
In Druten is zelfs een straat naar hem vernoemd. In 1935 richtte hij een vrouwenkoor op dat in 1946 werd samengevoegd met Orpheus.

Koninklijk
In 1949 drie jaar na de fusie van de twee koren, werd aan Orpheus het predikaat Koninklijk toegekend. Hare Majesteit Koningin Juliana verleende deze onderscheiding ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koor.

Concoursen 
Orpheus heeft gedurende haar lange bestaan vaak deelgenomen aan concoursen in binnen- en buitenland. Vaak met groot succes o.a. in België en Duitsland. Op het AVRO-concours in de zeventiger jaren behaalde Orpheus de hoogste waardering.
In 1988 en 1992 heeft het koor zelf zeer geslaagde concoursen georganiseerd in Druten, waarbij ook buitenlandse koren tot de inschrijvers behoorden.

150-jarig bestaan
In juni 1999 werd het 150-jarig bestaan gevierd met een groots Gala-Operaconcert in de aula van het Pax Christi Gollege te Druten.
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan werd in mei 2000 een concertreis naar Parijs gemaakt, met als hoogtepunt een concertuitvoering in de Notre Dame.

160 jarig bestaan
In het jaar 2009 is het 160 jarig bestaan herdacht. Orpheus heeft het jubileumjaar geopend met een eucumenische kerkdienst met aansluitend een drukbezochte receptie.
Op 16 mei 2009 heeft de jubilerende zangvereniging een grandioos concert gegeven in een uitverkocht Pax Christi College.
Zondag 13 september 2009 was er weer een hoogtepunt met een bezoek aan Utrecht en het verzorgen van de Hoogmis in de Aartsbisschoppelijke Catharinakathedraal.
Het absolute hoogtepunt was het opvoeren van de revue Orpheus on Stage met twee keer een uitverkochte zaal in D'n Bogerd te Druten.
Orpheus heeft het jubileumjaar afgesloten met een sfeervol Kerstconcert in de H.H. Ewaldenkerk met als gast het Maas en Waals Mannenkoor.

jubileum 2009