Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus • Druten

Lettergrootte
vrijdag, december 09, 2022

Maarten-Jan Dongelmans

Maarten Jan Dongelmans foto2Maarten-Jan Dongelmans                                                                                                                                                                                                                          

Historicus-musicus drs. Maarten-Jan Dongelmans (1957) studeerde tussen 1976 en 1982 Geschiedenis en Muziekwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn prilste muzikale ervaringen deed Maarten-Jan  Dongelmans op, toen hij op zevenjarige leeftijd zijn eerste pianoles kreeg. Op negenjarige leeftijd werd hij organist in de Christus Koningkerk te Nijmegen : het begin van een lange loopbaan als kerkmusicus, die inmiddels tot de officiële onderscheidingen van de Nederlandse Gregoriusvereniging en het aartsbisdom Utrecht heeft geleid. Ook de Duitse Zangersbond liet zich daarbij niet onbetuigd. Op 27 april 2015 werd Maarten-Jan Dongelmans als cultuurpromotor door Z.M. de Koning benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens het Oranjeconcert te Nijmegen, een jaarlijkse happening die Maarten-Jan Dongelmans in 1985 voor het eerst organiseerde.

Maarten-Jan Dongelmans is momenteel volop actief als dirigent, van onder andere  het Enka Mannenkoor Ede (sinds 1994), de "Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus" te Druten (1995) en het door hem opgerichte Gemengd Koor "De Levensbron" te Huissen (sinds 2015). Vanaf 1 januari 2019 dirigeert hij het mannenkoor "De Bronzen Stemmen" te Beuningen.

Optredens voerden hem naar o.a. Rome ( Sint Pieter), Wenen (Stefansdom), Berlijn, Parijs (Notre Dame), en Londen.

Zijn naamsbekendheid dankt hij zeker ook aan een groot aantal publicaties over uiteenlopende onderwerpen; van de historie van Nijmegen, tot de dood van Hitler en zijn journalistieke werkzaamheden voor Dagblad de Gelderlander", (historische en culturele bijdragen en recensies op www.dg.nl/luister-mee). Bij de HOVO Nijmegen verzorgde hij cursussen en leergangen. Maarten-Jan Dongelmans is sinds 2021 voorzitter van de stichting "Studie Academie Cultuur Avontuur" (SACA).